Astmaa sairastava on itse oman sairautensa paras asiantuntija. Siksi on tärkeää olla aktiivinen sairautensa seurannassa ja hakeutua tarvittaessa vastaanotolle.
Vuosittaisen seurantakäynnin ajanvarauksesta terveyskeskukseen on jokaisen astmaa sairastavan huolehdittava itse. Ajan voi varata astmahoitajalle tai lääkärille. Tarvittaessa astmahoitaja ohjaa asiasi lääkärin arvioitavaksi. Jos viimeisestä lääkärin vastaanotosta on aikaa, muista että vähintään 3–5 vuoden välein tarvitaan lääkärin arvio.
Kannustamme valmistautumaan vastaanottokäynnille etukäteen:
1. Testaa astmasi tilanne ja kirjaa vointisi viimeisen puolen vuoden ajalta ennen vastaanottokäyntiä. Oireita ja vointia voi seurata viikkoa ennen vastaanottoa astmatestin ja PEF-mittausten avulla. Ota tulokset mukaasi. Jos saat terveydenhuollosta ohjeita voinnin seurantaan, noudata niitä.
2. Listaa kaikki käyttämäsi lääkkeet lääkityslistaan, mukaan lukien reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet ja luontaistuotteet sekä saamasi rokotukset. Vaikka arki astman kanssa olisi oireetonta, on lääkehoidon tarvetta hyvä välillä arvioida erityisesti silloin, jos lääkeannokset ovat suuria.
3. Kirjaa ylös itseäsi mietityttävät asiat hoidossasi ja ne asiat, joihin tarvitset ohjausta tai neuvoja.
Apuna voit käyttää Hengitysliiton tuottamaa Valmistaudu vastaanottokäynnille -korttia astmaa sairastavalle.
– Ammattilaiselta saatu ohjaus tukee omahoidossa onnistumista. Sitoutuminen on helpompaa, kun tietää miksi tiettyjä asioita on hyvä tehdä – liittyivätpä ne sitten lääkehoitoon tai elintapoihin, järjestöjohtaja Mervi Puolanne painottaa.
Aktiivisuus hyödyttää jokaista astmaa sairastavaa, ja erityisen tärkeää se on vaikeaa astmaa sairastavalle. Hengitysliitto järjestää 7.5. kello 18–19 Vaikea astma -verkkoluennon. Paikalliset hengitysyhdistykset järjestävät tapahtumasta kaikille avoimia etäkatsomoita. Lisätiedot tapahtumasta ja listan etäkatsomoista löydät Hengitysliiton tapahtumakalenterista.