Sisäilmasta oireilevan ihmisen hoito

Sisäilmasta oireilevaa ihmistä hoidetaan perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa. Oirekirjo on yksilöllinen. On tärkeää, että oireilun tutkimiseen varataan riittävästi aikaa ja hoito on kokonaisvaltaista. Luottamuksellinen kohtaaminen ja keskinäinen kunnioitus on tärkeää. Kaikkia oireita ja sairauksia hoidetaan yleisten hoitokäytäntöjen ja suositusten mukaisesti.  

Majvik-suositukset ovat ohjanneet sisäilmaan liittyvien terveyshaittojen selvittämistä ja hoitoa vuodesta 1997 alkaen. Tuorein suositus, Majvik 3, on vuodelta 2024. Kun se julkaistiin, sillä korvattiin Kosteus- ja homevaurioista oireilevan potilaan Käypä hoito -suositus. Majvik 3 -suositus on luettavissa Terveysportti.fi-sivustolla.

Lääkäri pyrkii keskustelun avulla selvittämään epäilyn mahdollisesta sairaudesta, kuten astmasta, oireiden taustalla. Jos lääkäri epäilee mahdollista sairautta oireiden taustalla, hän tekee tarvittavat diagnostiset selvitykset, ottaa kantaa hoitoon ja pyrkii tunnistamaan oireita tai sairautta pahentavat tekijät.  

Lääkäri voi myös selvittää oireilun ajallista yhteyttä eri rakennuksiin. Yksittäisen oireilevan ihmisen osalta arvio oireilun yhdistämisestä tiettyyn rakennuksessa olevaan kosteusvaurioon jää aina epävarmaksi. Lääkärin on silti suositettava, että rakennuksessa tehdään asianmukaiset rakennustekniset tutkimukset, jos kosteusvauriota on syytä epäillä oireiden aiheuttajaksi. 

Jos sisäilmasta oireilevalla diagnosoidaan astma, hänellä on mahdollisuus päästä kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssille. Muiden sisäilmasta oireilevien kohdalla kuntoutus perustuu toistaiseksi yksilöllisiin tilannekohtaisiin ratkaisuihin. 

Kodin kosteus- ja homevauriot

Tutustu Hengitysliiton Kodin kosteus- ja homevauriot
-oppaaseen.

nainen halaa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.