Sytyke

Sytyke on Ylivieskassa toimiva työpaja, jonka toimialuetta ovat ammatillinen ja sosiaalinen kuntoutus, uravalmennus, työkyvyn arvioinnit sekä työpajatoiminta. Sytyke toimii Oulun eteläisellä alueella.

Valmennus- ja kuntoutuspalveluiden asiakkaita ovat nuoret ja osatyökykyiset henkilöt, joille etsitään väyliä työ- ja opiskeluelämään. Sytyke tarjoaa myös matalan kynnyksen toimintaa eli sosiaalista kuntoutusta, jossa tavoitteena on arkirytmin hankkiminen ja elämänhallinnan lisääntyminen.

Sytykkeellä autetaan valmentautujaa löytämään realistinen tulevaisuuden suunnitelma. Asiakkaiden osaamista ja vahvuuksia sekä toimintakykyä kartoitetaan työpajan eri osastoilla, joissa työhön valmennetaan aidoissa työtehtävissä. Vuosittain työpajalla on noin 200 asiakasta, minkä lisäksi palveluissa, joissa ei olla työpajalla, on vuosittain noin 60 asiakasta. Valmennus- ja kuntoutuspalveluiden tilaaja-asiakkaita ovat muun muassa Kela, kunnat ja työeläkeyhtiöt. Nuorisolakiin perustuvaa nuorten työpajatoimintaa Sytykkeellä on ollut vuodesta 1994 lähtien. Lisäksi vuosittain on käynnissä 1–3 kehittämishanketta, joilla kehitetään jo olemassa olevaa valmennus- ja kuntoutustoimintaa.

Sytykkeen metalli-, puu-, ja kokoonpanoalojen työpajat tarjoavat erilaisia alihankintapalveluja yrityksille ja julkiselle sektorille. Sytykkeen metallipajassa valmistetaan muun muassa päätysuojaverkkoja jääkiekkokaukaloihin ja kokoonpano-osastolla kootaan erilaisia metallikiinnikkeitä parvekelasien asentamista varten. Sytykkeen puuosastolla valmistetaan alueen yrityksille muun muassa kuljetus- ja logistiikkatoimintaa helpottavia lavoja ja kuljetuslaatikoita.
Lounasravintola, Sytykkeen kahvila Café Pauliina ja Sytykkeen myymälä palvelevat yksityisasiakkaita. Kotihoidon asiakkaana oleville vanhuksille tarjotaan myös kauppakassipalvelua.

Sytykkeellä on ollut työllistämistoimintaa vuodesta 1984 lähtien. Nykyään henkilökuntaa on noin 20. Yksilöohjaajat ovat sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisia. Työvalmentajat ja työpisteohjaajat ovat opettamansa alan ammattilaisia, he ohjaavat ja opettavat työpajan eri osastoilla. Hallinnossa on kaksi työntekijää.

Sytykkeellä on käytössään ISO 9001:2015 -laadunhallintajärjestelmä. Sertifioitu toimintajärjestelmä kattaa sosiaalipalvelut eli valmennus- ja kuntoutuspalvelut.

 

 

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa