Lähikuva valkoisesta kasvomaskista.

Koronavirus ja kasvomaski

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja.

Kasvomaskia kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan kaikissa julkisissa paikoissa, joissa muiden ihmisten välttäminen ei ole mahdollista.

Kasvomaskia käytettäessä tulee noudattaa suojuksen oikeaa pukemis- ja riisumistekniikkaa. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. Likaantunut tai kostunut maski on aina vaihdettava uuteen.

Kasvomaskin käyttäminen ei korvaa virustartuntojen ensisijaisia torjuntatoimia, kuten lähikontaktien välttämistä, turvavälejä, käsienpesua ohjeiden mukaisesti tai yskimis- ja aivastushygieniaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Työterveyslaitos ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antavat ohjeita kasvomaskien turvallisesta käytöstä.

Tutkimuksien mukaan kirurgisen maskin käyttö ei laske happitasoja, eikä nosta hiilidioksiditasoja normaalista poikkeavasti edes vaikea-asteista keuhkosairautta sairastavilla rasituksen aikana.

Kasvomaski ja hengityssairaus

Kasvomaskin käyttö on pääosin hengityssairauksia sairastaville turvallista, mutta siihen voi liittyä seikkoja, jotka vaikeuttavat käyttöä. Jos vaikeaan hengityssairauteen liittyy hengitysvajaus, ei maskin käyttöä suositella.

Maskin käyttö voi tuntua aluksi raskaalta, joten tärkeää on löytää itselleen sopiva suojus ja harjoitella maskin käyttöä ja sen läpi hengittämistä esimerkiksi kotona istuen.

Monille tulee maskin käyttöä aloitettaessa hikoilua tai pyörrytyksen tunnetta. Nämä kuitenkin yleensä loppuvat maskiin tottumisen jälkeen.

Jos harjoittelusta ja rauhallisesta aloituksesta huolimatta et pysty käyttämään maskia tai hengittäminen tuntuu vaikealta, voit kokeilla venttiilillistä maskia. Huomioithan, että venttiililliset maskit eivät suojaa ympäristöä, jos kantaja sairastaa koronatautia.  

Jos harjoittelusta huolimatta maskin kanssa on vaikea hengittää, ei maskia pidä käyttää.

Lue lisää aiheesta: Lähes kaikki keuhkosairaat voivat pitää maskia (Talouselämä 11.3.2021)