Ilmastonmuutos nostaa keskilämpötiloja ja lisää vesisateiden sekä pilvisyyden määrää. Nämä vaikuttavat niin liukastumistapaturmiin kuin mielen hyvinvointiin pimeänä vuodenaikana.
Yhä vaikeampi on ennustaa etukäteen talvikautena tarvittavan hiekoituksen määrää ja siitä seuraavan katupölykauden pituutta. Teiden kunnossapidolla sekä ekologisempien ja vähemmän pölyävien liukkaudentorjuntatapojen, esimerkiksi pestyn hiekoitussepelin, käytöllä voidaan vaikuttaa katupölyn määrään.
– Katupölykausi on hengitys- ja sydänsairautta sairastaville aina riski saada hengitystietulehduksia ja jopa keuhkokuume. Ne myös voivat aiheuttaa perussairauden pahentumisen, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo.
Hengitys- ja sydänsairauksien pahentuminen voi vaatia ylimääräisiä vastaanottokäyntejä terveydenhuollon ammattilaisen luona.
Katupölyn lisäksi samaan aikaan ilmaantuvat siitepölyn kaukokulkeumat eli pähkinäpensaiden, lepän ja koivun kukinta pahentavat allergisten hengitystieoireita. Ilmastonmuutos lisää myös uusien allergisoivien vieraslajien ja niiden siitepölyjen kulkeutumista Suomeen.
Hyvä keino suojata omat hengitystiensä katupölyn haitoilta on käyttää FFP2-kasvomaskia, jos katupölyä ei ole ehditty siivota pois ja on pakko liikkua pidempään ulkosalla pahimpaan katupölyaikaan tai vilkasliikenteisillä kaduilla.
Kotona kannattaa vähentää ikkunatuuletusta, kun katu- ja siitepölyaika ovat meneillään. Suositeltavaa on asentaa pölysuodatin tuuletusikkunaan.