Keski-ikäinen nainen istuu olohuoneen sohvalla. Nainen niistää nenäliinaan ja vaikuttaa muutenkin kipeältä. Hän on kietoutunut vilttiin.
Julkaistu: 15.2.2022
Uutiset

Flunssa ei parane kuin ajalla, mutta sitä voi ehkäistä ja oireita helpottaa

Flunssalla tarkoitetaan ylähengitysteiden akuuttia tulehdusta, ja sen aiheuttaa lähes poikkeuksetta virus. Etenkin talviaikaan flunssavirukset leviävät usein aaltoina, jolloin saman talven aikana flunssa voi iskeä useastikin.

Flunssa tarttuu tyypillisesti pisaratartuntana suorassa kontaktissa. Virukset voivat tarttua myös epäsuorasti käsikontaktien kautta esimerkiksi ovenkahvoista.  

Flunssan ensioireita ovat nenän tukkoisuus ja kurkun ärsytys. Niitä seuraavat aivastelu ja nenän vuotaminen. Oireiden pituus riippuu siitä, mikä virus flunssan taustalla on. Jos virus on keholle uusi, oireilu jatkuu ja muuttuu nuhakuumeeksi eli flunssaksi. Joskus flunssa voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten poskiontelontulehdusta tai keuhkokuumetta.  

Voiko koronatautia, influenssaa ja flunssaa erottaa toisistaan? 

Koronassa, influenssassa ja flunssassa oireet ovat ainakin aluksi samankaltaisia. Jos olo huononee kovasti, kyseessä voi todennäköisesti olla influenssa. Koronataudissa ja flunssassa oireet voivat olla myös lieviä. Kuitenkin myös esimerkiksi flunssaa aiheuttava rinovirus voi aiheuttaa rankkoja oireita.  

Flunssan parantaa vain aika 

Flunssa paranee vain sairastamalla, jolloin kehon oma immuunipuolustus taistelee tautia vastaan. Parantumista ei voi tehostaa omin konstein. Flunssa paranee kuitenkin usein nopeasti ja aiheuttaa vain harvoin vakavia ja pitkäkestoisia jälkitauteja.  

Vaikka flunssan paranemista ei voi nopeuttaa, voi omaa oloa silti helpottaa. Oloa voi parantaa esimerkiksi lämpimillä juomilla, nenäsumutteilla ja kurkkupastilleilla. Monesti myös puoli-istuvassa asennossa nukkuminen auttaa.  

Flunssapotilaan kannattaa liikkua olon sallimissa rajoissa varsinkin silloin, jos tauti pitkittyy. Liikkumattomuus vähentää lihasvoimia, jolloin liikkeelle pääseminen on taudin jälkeen vaikeaa.  

Flunssaa voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla 

Terveet elämäntavantavat ovat parhaita tapoja ehkäistä flunssia. Myös koronapandemian aikana opitut keinot auttavat flunssien torjunnassa.  

Kuntoplussan vinkit flunssan torjuntaan: 

  • Pysy loitolla sairastuneista. 
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. 
  • Pysy kotona, jos olet sairas. 
  • Tuuleta ja pidä pinnat puhtaina. 

Lue lisää flunssasta Kuntoplussan verkkosivuilla.