Ilmastonmuutos etenee ja sen vaikutukset tuntuvat jo Suomessakin. Kansallisia toimia tarvitaan pikaisesti hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Kunnat vastaavat merkittävästä osasta kansalaisten arkea ja palveluja: vesi- ja jätehuollosta, liikenteestä, maankäytöstä, kouluista ja liikuntapaikoista. Ilmastotyön ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisen sekä varautumisen on oltava yhä kiinteämpi osa kunnissa tehtävää suunnittelua, strategiatyötä ja päätöksentekoa.
–Suunnitelmallisella työllä voidaan edistää päästöjen vähentämisen lisäksi myös parempaa ilmanlaatua, ihmisten terveyttä sekä luonnon monimuotoisuutta, erityisasiantuntija Sari Mäki toteaa.
Kunnissa on oltava suunnitelmat sää- ja ilmastoriskeihin sekä helleaaltoihin varautumisesta – etenkin tarvitaan suunnitelmat kaikille avoimista viilennetyistä julkisista tiloista hellehaittojen ehkäisemiseksi ja kansanterveyden suojelemiseksi. Kunnissa on syytä systemaattisesti seurata tehtävien ilmastopäätösten- ja toimien terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.
Hengitysliitto pitää tärkeänä sitä, että kuntien mahdollisuuksia edistää ilmastolain tavoitteita tuetaan. Ilmastolain tavoitteiden edistäminen tukee myös ihmisten terveyttä. Hallituksen esittämä ilmastolain muutos, jossa kunnilta poistetaan velvollisuus laatia ilmastosuunnitelmia, ei ole oikea suunta ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa. Velvoitteen poistuessa on vaarana, että ilmastotoimet heikkenevät, eivätkä ilmastonmuutoksen ehkäisy ja sen vaikutuksiin varautuminen toteudu kunnissa tarvittavassa laajuudessa vapaaehtoisesti.
– Vaikka hallitus poistaisi kunnilta velvoitteen ilmastosuunnitelman tekemisestä, kannattaa kuntien kuitenkin tehdä se kuntalaisten ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lisäksi jos kunnat eivät tee osaansa, on puuttuvat toimet korvattava muilla toimilla, erityisasiantuntija Satu Mustonen painottaa.
Kunnilla on laajat mahdollisuudet vaikuttaa ilmastolain tavoitteiden toteutumiseen, mikäli niitä siihen kannustetaan. Rahoitusta voi edelleen päättää myöntää erillisellä määrärahalla, joka osoitetaan valtion talousarviossa. Hengitysliitto kannattaa päästötietopalvelun ylläpidon jatkamista ja Kuntaliiton toimittaman oppaan (Opas kunnan ilmastosuunnitelman valmisteluun 2023) käytön edistämistä.