Julkaistu: 4.10.2022
UutisetKorona

Koronatauti leviää jälleen, näin ennaltaehkäiset tartuntaa

Tartuntariskiä voi pienentää huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja suositusten mukaisesta rokotussarjasta sekä käyttämällä hengityssuojaimia.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM arvioi 29.9. yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL kanssa korona- ja rokotustilannetta Suomessa. Näyttää siltä, että koronatautitapausten määrä on jälleen kääntynyt nousuun, oletettavissa on tautitapausten merkittävä kasvu jälleen talven aikana.  

Pitkittyneen koronataudin (englanniksi Long COVID) saa tämän hetken arvion mukaan noin joka 8. sairastunut. Pitkittyneessä taudinkuvassa esiintyy väsymystä, hengenahdistusta ja voinnin aaltoilua yleensä vielä viikkoja tai kuukausi sairastumisen jälkeen. Rokotuksilla on merkitystä, sillä rokotetuilla riski saada pitkittynyt koronatauti puolittuu. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että Omikron-variantti aiheuttaa vähemmän pitkittynyttä koronatautia. Hyvä tieto on, että lapsilla pitkittynyt tautimuoto on todella harvinainen.  

Omaa tartuntariskiä kannattaa pienentää huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta, käyttämällä hengityssuojaimia ja huolehtimalla suositusten mukaisesta rokotussuojasta. Rokotteiden ansiosta riski vakavaan koronatautiin on yleisesti ottaen pieni, vaikka rokotukset eivät poista sairastumisen mahdollisuutta. Paras suoja tällä hetkellä on koronataudin aiemman sairastumisen ja rokotteiden tuottama hybridi-immuniteetti. 

Kannattaa muistaa, että koronarokotus ei suojaa influenssalta eli influenssarokotus kannattaa ottaa. Infektiolääkäreiden havaintojen mukaan koronataudin sairastamisen jälkeen influenssa tautina iskee todennäköisesti kovemmin.  

Jos huomaa itsessään hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona mahdollisen tartuntariskin vuoksi. Jos on itse vakavan koronataudin riskiryhmässä, kannattaa hakeutua koronavirustestiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhainen testaus mahdollistaa koronan hoitamisen viruslääkkeellä. Hoivakodeissa on valmistauduttu ehkäisemään ennalta koronatautiepidemioita. Lisäksi heikkokuntoisia on tarkoitus suojata uusilla annoksilla koronarokotetta, joka annetaan yhdessä influenssarokotusten kanssa.  

THL ei suosittele perusterveille alle 65-vuotiaille ihmisille koronarokotusten tehosteannoksia, ei edes silloin, jos he työskentelevät sote-alalla. Perusterveillä riski vakavalle koronataudille on pieni ja Suomessa tehdään rokotuspäätökset lääketieteellisin perustein. On hyvä muistaa kuitenkin, että aiemmat suositukset koko koronarokotusten perussarjasta ja tehosterokotuksista ovat edelleen voimassa.   

Viisautta on siis huolehtia rokotteiden perussarjasta ja ottaa viranomaisten suosittelemat rokotteet. Korona on edelleen vakava sairaus ja huonolla tuurilla pitkittynyt koronatauti voi osua omalle kohdalle.