Mies istuu olohuoneen sohvalla ja niistää nenäliinaan.
Julkaistu: 10.6.2022
UutisetKorona

Miten uusi koronavariantti eroaa aiemmista? Toimi näin, jos altistut tai sairastut

Uusi omikronmuunnoksen BA.5-alavariantti leviää aiempaa herkemmin, mutta yhä harvempi joutuu sairaalahoitoon koronavirustartunnan vuoksi. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta 8.6.2022.

Rajoitukset ovat poistuneet ja maskien käyttö vähentynyt, mutta korona ei ole kadonnut. Riski taudin saamiseen on edelleen iso. Se on kuitenkin valtaosalla muuttunut tavallisen hengitystieinfektion kaltaiseksi. Myös tehohoitojaksojen määrä on pienentynyt kevään aikana. Kuitenkin uutta muunnosta ajatellen on hyvä ottaa seuraavat asiat huomioon:   

  • Uusi virusmuunnos tarttuu myös rokotettuihin ja koronan jo sairastaneisiin. Rokotukset suojaavat hyvin vakavia tautimuotoja vastaan myös uuden BA.5-alavariantin tapauksessa.  
  • Lievien oireiden vuoksi ei lähtökohtaisesti tarvitse hakeutua terveydenhuollon testiin. Testin katsotaan olevan tarpeellinen vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluville, raskaana oleville sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville. Hengenahdistuksen tai muiden vakavien oireiden vuoksi tulee kääntyä viipymättä terveydenhuollon puoleen.  
     
  • Myös negatiivisen kotitestin tuloksen jälkeen on oireisen hyvä välttää kontakteja vähintään 5 vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet. Kotitestillä saatua positiivista tulosta ei tarvitse yleensä varmistaa terveydenhuollon testillä.  
     
  • Sekä terveydenhuollon testillä että kotitestillä saadun positiivisen tuloksen jälkeen tulee välttää kontakteja 5 päivää, joista 2 on oireetonta. Samassa taloudessa asuvien ei tarvitse eristäytyä, mutta oireettomatkin voivat mahdollisuuksien mukaan jäädä etätöihin. Kodin ulkopuolella suositellaan kasvomaskin käyttöä. Oireeton lapsi voi mennä päiväkotiin.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL poisti maskisuosituksen toukokuussa 2022. Kasvomaskia käyttöä kannattaa jatkaa mahdollisuuksien mukaan kaikissa julkisissa paikoissa, joissa muiden ihmisten välttäminen ei ole mahdollista. Lisäksi kannattaa edelleen huolehtia turvaväleistä, käsienpesusta ja yskimis- ja aivastushygieniasta. 

Lisää tietoa: 

Hengityssairaus ja koronavirus 
Koronarokotus