Kuvituskuva. Mies istuu olohuoneen sohvalla ja niistää nenäliinaan.
Julkaistu: 9.10.2024
UutisetHengityssairaudetHengitysterveys

Pidä itsestäsi huolta flunssakauden aikana 

Flunssa on ylähengitysteiden akuutti tulehdus, jonka aiheuttaa lähes aina virus. Syksyllä ja talvella flunssavirukset leviävät aaltoina, jolloin flunssa voi osua kohdalle useamman kerran. 

Flunssan ensioireita ovat nenän tukkoisuus ja kurkun ärsytys, joita seuraavat aivastelu ja nenän vuotaminen. Jos virus on keholle uusi, oireet voivat jatkua ja muuttua nuhakuumeeksi. Flunssa voi joskus aiheuttaa jälkitauteja, kuten poskiontelontulehdusta tai keuhkokuumetta. 

Terveet elämäntavat voivat lisätä vastustuskykyä ja koronapandemian aikana opitut keinot käsienpesusta kasvomaskien käyttöön voivat vähentää tartuntoja. Flunssa tarttuu tyypillisesti pisaratartuntana suorassa kontaktissa, mutta myös epäsuorasti käsikontaktien kautta, esimerkiksi ovenkahvoista.  

Flunssa paranee vain sairastamalla, mutta oloa voi helpottaa lämpimillä juomilla, nenäsumutteilla ja kurkkupastilleilla. Puoli-istuvassa asennossa nukkuminen voi myös auttaa. Liikkua kannattaa olon sallimissa rajoissa, sillä liikkumattomuus vähentää lihasvoimia ja vaikeuttaa liikkeelle pääsemistä taudin jälkeen. 

Erityisesti hengityssairaiden ja iäkkäiden kannattaa suojautua myös influenssarokottein, joita saa myös julkisesta terveydenhuollosta. Lisäksi koronarokotteiden tehosteannoksia jaetaan jälleen yli 65-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville.