Julkaistu: 10.1.2020
Uutiset

Tarkista omat terveystietosi helposti Kanta-palvelusta

Kanta on verkossa toimiva kansalaisen asiointipalvelu. Mitä siellä voi tehdä? Listasimme 5 tärkeintä asiaa.

Omakantaa voi käyttää henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus. Voit antaa sinua hoitavalle hoitohenkilöstölle luvan katsella tietojasi tai kieltää tietojen luovutuksen. Potilasturvallisuus paranee, kun lääkärit ja hoitajat saavat tiedot hoitoasi varten helposti ja sähköisessä muodossa. Julkinen ja yksityinen terveydenhuolto sekä apteekit käyttävät Kanta-palveluja. Kanta-palveluiden käyttö on niille velvollisuus, joka on säädetty laissa.

Pääset kirjautumaan Omakantaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmennuksella tai sähköisellä henkilökortilla. Vahva tunnistautuminen pitää henkilötietosi turvassa.

5 tärkeintä Kanta-palvelun toimintoa

1. Hoitotiedot

Lääkärikäynnin tai apteekkikäynnin jälkeen tietoihisi kirjataan käynnin tiedot. Jos haluat saada tietoa käynneistäsi terveydenhuollossa, klikkaa Terveystiedot.

2. Lääkereseptit

Näet ajantasaisen tiedon omista lääkeresepteistäsi klikkaamalla valikkoa Reseptit. Voit myös lähettää uusimispyynnön reseptistä, josta on jo ostettu lääkettä. Jos resepti on voimassa kaksi vuotta, sen voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Muut reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.

3. Laboratoriotutkimusten tulokset

Voit selata laboratoriotutkimustesi tuloksia klikkaamalla osiota Terveystiedot > Tutkimukset. Näet tulokset aikajärjestyksessä.

4. Hoitotahto

Voit tehdä Omakannassa hoitotahdon, jossa voit määritellä omaa hoitoasi koskevat toiveet ja määräykset. Hoitotahtoa noudatetaan, kun et enää itse pysty ilmaisemaan tahtoasi.

5. Elinluovutustahto

Voit tehdä elinluovutustahdon, jossa suostut luovuttaman elimiäsi tai kudoksiasi kuolemasi jälkeen. Voit myös kieltää luovutuksen. Luovutetut elimet voivat pelastaa jonkun hengen.

Lue lisää Kannasta.