Rajattu kuva lääkärin vastaanotosta. Potilaasta näkyy ainoastaan hänen kätensä.
Julkaistu: 10.3.2022
UutisetHengityssairaudet

Tiedolla ja keuhkoröntgenkuvalla voi ehkäistä tuberkuloosin leviämistä

Ukrainan tilanne ja konfliktialueen terveysongelmat koskettavat laajasti koko Eurooppaa. Inhimillinen hätä on valtava ja pakolaisten määrä kasvaa koko ajan. Lääkärilehden mukaan Ukrainassa todetaan vuosittain noin 20 000 tuberkuloositapausta, joista viidennes on monilääkeresistenttiä kantaa. Lisäksi arvioidaan noin 10 000 tapauksen jäävän toteamatta. 

Professori, keuhkosairauksien erikoislääkärillä Tuula Vasankarilla on rauhoittava viesti suomalaisille: on upeaa, että suomalaiset ottavat pakolaisia vastaan eri tavoin ja paniikkiin ei ole syytä. Jos kuitenkin havaitsee infektio-oireita tai syntyy epäilys tuberkuloosista, lääkäriin on hakeuduttava nopeasti. Koronan, tuberkuloosin ja keuhkosyövän oireet voivat olla melkein samanlaisia. Lääkärin kannattaa otattaa matalalla kynnyksellä keuhkoröntgenkuva ja myös yskösnäytteet. Keuhkoröntgenkuva on helppo, halpa ja nopea seulontatutkimus, jonka säderasitus on pieni.

Tuberkuloosi ei tartu helposti. Merkittävänä altistumisen rajana pidetään aikuisilla vähintään 40 tuntia. Sadasta altistuneesta perusterveestä ihmisestä 30 saa tartunnan, heistä 3 sairastuu jossain vaiheessa. Muille tartunnan saaneille bakteeri jää latentiksi elimistöön ja voi aktivoitua myöhemmin. Pienille lapsille tartunta on erityisen vaarallinen, ja heistä puolet sairastuu hengenvaaralliseen tautiin.

Tuberkuloosiin ei ole hyvää rokotetta. Suomessa on vuoden 2006 jälkeen rokotettu vain riskiryhmiin kuuluvat vastasyntyneet. Vuosittain Suomessa todetaan noin 250 tuberkuloositartuntaa.

Lisätietoa tuberkuloosista löytyy internetistä osoitteesta https://tuberkuloosi.fi/