Julkaistu: 16.12.2021
UutisetHengitysterveysSisäilmaUlkoilma

Tuulettaminen ja ilmanvaihdon tehostaminen torjuvat osaltaan koronan leviämistä

Yleisradio uutisoi 16.12.2021 tehokkaan tuuletuksen laskevan riskiä saada koronatartunta sisätiloissa, sillä viruspitoisuudet sisäilmassa voivat laskea merkittävästi tuulettamalla.

Uutinen perustuu VTT:n (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy) tekemään tutkimukseen koronaviruksen liikkumisesta sisätiloissa. VTT:n laskelmat perustuvat tietoon siitä, kuinka paljon ihminen tuottaa partikkeleja, joissa voi olla virusta ja kuinka paljon kyseisiä hiukkasia poistuu ilmanvaihdon ja tuuletuksen kautta. 

Aina ihmisen hengittäessä ja puhuessa sekä suusta että nenästä tulee ulos hyvin pieniä partikkeleja, jotka jäävät leijailemaan ilmaan. Partikkelit säilyvät ilmassa kymmeniä minuutteja, joskus jopa tunteja. Sisätiloissa ne poistuvat ainoastaan vaihtamalla tai puhdistamalla ilmaa.  

Erityisesti julkisissa sisätiloissa on suositeltavaa käyttää FFP2 tai FFP3-maskeja, sillä ne suojaavat paremmin. Esimerkiksi aivastuksen jäljiltä näkymätön viruspilvi voi ylittää turvavälin ja olla usean metrin levyinen ja kymmenisen metriä pitkä. 

Helsingin Sanomat kertoi, että kertakäyttöiseksikin tarkoitetun FFP-maskin suojateho säilyy Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) tutkimusten mukaan useiden pesujen ajan. Ja jos suojain ei ole kastunut tai likaantunut, riittää, että pitää maskia kuivassa ja ilmavassa paikassa kolmen päivän ajan, ja sitä voi käyttää turvallisesti uudestaan. 

Lue lisää tuulettamisen ja ilmanvaihdon tehostamisen vaikutuksesta koronan leviämiseen Ylen uutisesta.

Lue FFP2 tai FFP3-maskien koronasuojatehosta Helsingin Sanomista.