koivu siitepöly
Julkaistu: 23.5.2022
UutisetUlkoilma

Uuden polven allergialääkkeet eivät väsytä

Milloin allergialääkkeet kannattaa aloittaa ja aiheuttavatko ne väsymystä? Terveydenasialla.com-sivusto uutisoi aiheesta 19.5.

Siitepölystä oireilee 10–20 % suomalaisista. Oireilu on jaksoittaista ja loppuu yleensä siitepölykauden päättyessä.

Moni uskoo yhä, että antihistamiinit väsyttävät. Vanhat antihistamiinit aiheuttivat väsymystä, mutta uuden polven allergialääkkeillä ei enää ole väsyttävää vaikutusta. Allergia-aikana väsymys voi johtua esimerkiksi siitä, että siitepölyallergia aiheuttaa elimistöön tulehduksen, joka aiheuttaa väsymystä.  

Lääkkeet kannattaa aloittaa silloin, kun allergiakausi alkaa. Lääkkeiden vaikutus häviää noin 12 tunnissa, joten jos allergialääkkeet aloittaa esimerkiksi jo monta viikkoa ennen siitepölykauden alkua, lääkkeitä tulee syötyä viikkoja ilman, että niistä on hyötyä.

Kauden alkamista voi ennakoida seuraamalla siitepölytiedotusta. Siitepölykauden seurantaa helpottaa, jos tietää, mille siitepölylle on herkistynyt. Tämän voi käydä selvittämässä laboratoriokokeissa. Siitepölytiedotusta voit seurata norkko.fi-sivustolla.

Hoitamattoman allergian kehittymisestä astmaksi on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Varhain aloitettu siedätyshoito saattaa vähentää astman puhkeamisen riskiä. Toisaalta tiedetään myös, että siedätyshoito lievittää astmaoireita.

Lue lisää siitepölystä ja vinkkejä siitepölyaltistumisen ehkäisemiseksi verkkosivuiltamme.