Tiilirakennuksen seinä. Kuvassa näkyy yhteensä 9 rakennuksen ikkunaa.
Julkaistu: 13.5.2022
Uutiset

Virkistä muistiasi: osakkaan ja taloyhtiön vastuut

Taloyhtiön osakas ei omista asuntonsa rakenteita tai järjestelmiä, vaan niistä vastaa taloyhtiö.

Vastuunjako määräytyy aina ensisijaisesti yhtiöjärjestyksen mukaan. Yhtiöjärjestys voi etenkin vanhoissa taloyhtiöissä olla vastuunjaoltaan erilainen kuin nykyiset ohjeistukset. Kunnossapitovastuita selvittäessä kannattaa siis tarkistaa ensimmäisenä oman yhtiön yhtiöjärjestys. 

Osakkaan vastuulle kuuluvat osakehuoneiston sisäosat lukuun ottamatta rakenteita, eristeitä ja yhtiön vastuulla olevia perusjärjestelmiä Osakas vastaa huoneiston kunnossapidosta silloinkin, kun hän on vuokrannut asunnon.  

Perusjärjestelmiä ovat esimerkiksi lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Taloyhtiön vastuulle kuuluu näin ollen esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien hankkiminen ja vaihtaminen. Tämä koskee sekä korvausilmaventtiilien suodattimia että ilmanvaihtokoneen suodattimia. 

Rakenteisiin ja järjestelmiin liittyvien ongelmien selvittäminen kuuluu taloyhtiölle. Osakas ei saa tehdä pintoja rikkovia rakennetutkimuksia tai järjestelmien muutoksia ilman taloyhtiön lupaa.  

Jos taloyhtiö ei ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin vaurioepäilyn tai korjaustarpeen selvittämiseksi, osakkaalla voi olla oikeus teettää itse rakenteisiin meneviä tutkimuksia huoneistossaan.  

Jos epäilet sisäilma- tai kosteusongelmia, täytyy sinun taloyhtiön osakkaana ottaa yhteys mahdollisimman nopeasti isännöitsijään. Tee yhteydenotto kirjallisesti. Yhteydenotto kannattaa lähettää myös taloyhtiön hallitukselle.  

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuista säädetään asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) 4. luvussa.  

Lisää tietoa löydät Osakkaan ja taloyhtiön vastuut -sivultamme.  

Katso myös Asukkaan oikeudet teettää tutkimuksia ja korjauksia -luento Hengitysliiton Youtube-kanavalla.