mies yskii hihaan
Julkaistu: 16.5.2022
Uutiset

Yskätyyppi vaihtelee aiheuttajan mukaan

Yskä on ylähengitystietulehduksen yleinen oire, ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä parissa viikossa, mutta voi kestää pidempäänkin.

Yskän hoito tapahtuu usein kotikonsteilla. Yskän oireita voi helpottaa, mutta yleensä paras hoito on aika. Iltalehti uutisoi erilaisista yskätyypeistä 7.5.2022. 

Oireisiin voi kokeilla esimerkiksi höyryhengitystä ja limaa voi poistaa pulloon puhalluksella. Katso pulloon puhalluksen ohjeet Hengitysliiton verkkosivuilla.  

 Yskätyyppi vaihtelee aiheuttajan mukaan. Kun yskä on jäänyt esimerkiksi flunssan tai keuhkoputkentulehduksen jälkeen, syynä on usein viruksen jälkitauti.  

Jos yskä pitkittyy tai siihen liittyy erityisiä vaaranmerkkejä, yskän syy on selvitettävä. Lisää tietoa pitkittyneestä yskästä löydät Yskä ja yskiminen -sivultamme.

Kuiva yskä on usein pitkittynyttä. Pitkittyneeksi yskää sanotaan, kun se on kestänyt yli 8 viikkoa. Pitkittynyt yskä voi johtua esimerkiksi poskiontelon tulehduksesta, jolloin onteloista valuva erite päätyy keuhkoihin ja aiheuttaa yskänärsytystä. Lisäksi kyse voi olla samasta limakalvotulehduksesta, sillä limakalvot alkavat nenästä ja jatkuvat keuhkoputkiin.  

Yksi mahdollinen aiheuttaja on myös astma, joka alkaa usein infektion jälkeen pitkään jatkuvalla yskällä.  Jos pitkittynyt yskä on alkanut ilman flunssan oireita, syynä voi olla jokin muu keuhkosairaus tai sairaus ylipäänsä. 

Limaisen yskän syy on yleensä flunssa. Flunssa alkaa tavallisesti päänsäryllä, vilulla ja kurkkukivulla. Myöhemmin nenä alkaa vuotaa ja on tukkoinen. 

Flunssa kestää tavallisesti 1–2 viikon ajan, mutta oireet voivat joskus jatkua kauemmin. Flunssa paranee usein itsekseen, ja oloa voi helpottaa itsehoidolla. Tärkein flunssan hoito on lepo.  

Paksun liman yskä voi johtua äkillisestä keuhkoputkentulehduksesta eli bronkiitista. Sen oireita ovat limainen yskä ja yskösten erittyminen. Alussa ysköksiä ei välttämättä nouse tai ne ovat niukkoja. Kuitenkin infektion edetessä yskään liittyy usein paksun liman nousua.  

Bronkiitin muita oireita ovat muun muassa nuha, kurkkukipu ja äänen käheys. Kuumetta on vain harvoin. Tauti on yleensä virusinfektio, joka hoituu tavallisesti itsestään 2–3 viikossa ilman antibioottia.   

Lue lisää yskästä Yskä ja yskiminen -sivultamme

Lisäys uutiseen tehty 17.5.2022