Julkaistu: 29.4.2022
UutisetHengityssairaudet

Heli Salo elää hyvää elämää vakavasta sairaudesta huolimatta

Apuvälineet helpottavat keuhkoahtaumaa sairastavan Heli Salon arkea.

Pitkän oireilun jälkeen Hengitysliiton kokemustoimija Heli Salo sai kuulla sairastavansa keuhkoahtaumaa. Heli kertoo aiheesta Apu-lehdelle antamassaan haastattelussa. Juttu on julkaistu Apu-lehden verkkosivuilla 28.4.2022. 

Helin oireilu alkoi hengenahdistuksella, sinertävillä huulilla ja pitkittyneillä flunssilla. Keuhkoahtauma paljastui puhalluskokeella eli spirometrialla.  

Heli käyttää arjessa apunaan happiviiksiä ja muita apuvälineitä. Lisähapen kanssa Heli pystyy tanssimaan ja osallistumaan ryhmäliikuntaan.  

Hengitysliiton kokemustoimijuudesta Heli kuuli Kelan järjestämällä sopeutumisvalmennuskurssilla. Kokemustoimija on hengityssairautta sairastava, sisäilmasta oireileva tai hänen läheisensä, joka on koulutuksessa hankkinut taitoja oman kokemustietonsa jäsentämiseen ja jakamiseen. Kutsu kokemustoimija tilaisuuteesi osoitteesta kokemustoimija@hengitysliitto.fi.

Keuhkoahtaumatauti on hitaasti etenevä keuhkosairaus, jolle on ominaista pienten hengitysteiden pysyvä ahtauma, keuhkokudoksen tuhoutuminen ja hidastunut uloshengitys. Keuhkoahtaumatautia sairastaa Suomessa 5−10 % aikuisväestöstä. 

Tietoa keuhkoahtaumataudista löydät Hengitysliiton verkkosivuilta.  

Tutustu Hengitysliiton Keuhkoahtaumatauti-oppaaseen.  

Lue kokemustoimijuudesta Hengitysliiton verkkosivuilla.