kuvituskuva rokotus
Julkaistu: 3.5.2021
UutisetHengityssairaudetKorona

Koronarokotuksen ottaminen vaatii omaa aktiivisuutta

Moni riskiryhmään kuuluva on vielä rokottamatta. Rokotteen saaminen vaatii jokaiselta kansalaisaktiivisuutta. Ajantasainen tieto rokotusjärjestyksestä löytyy kuntien nettisivuilta. Rokotusaika on varattava itse joko puhelimitse tai verkon kautta.

Kunnat ovat lähettäneet koronarokotuksista kirjeen tai soittaneet kaikille yli 70-vuotiaille. Sen sijaan riskiryhmiin kuuluvien alle 70-vuotiaiden on seurattava oma-aloitteisesti tiedotusvälineistä tai kuntien nettisivuilta, koska oma rokotus- ja ajanvarausvuoro on.

Ylen uutisen mukaan valtaosa riskisairauksia sairastavista löytyy terveydenhuollon potilasrekisteristä, mutta kunnat välttämättä käytä rekisteriä potilaiden kutsumisen apuna.

Kaikki ryhmät eivät myöskään löydy potilastietojärjestelmistä, kuten esimerkiksi ylipainoiset. Potilastietojärjestelmästä ei myöskään löydy aina tietoa diagnosoidusta pitkäaikaissairaudesta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos sairauden hoito on yksityisellä puolella tai työterveyshuollossa. Aina kaikki riskiryhmäläiset eivät välttämättä itsekään tiedä kuuluvansa riskiryhmään.