mies pakkasessa
Julkaistu: 5.2.2021
UutisetHengityssairaudetHengitysterveys

Pidä keuhkoistasi huolta pakkasella

Hengenahdistus on tuttu ilmiö pakkasella ulkona liikkuvalle. Tämä johtuu siitä, että kylmä ilma supistaa hengitysteiden putkistoa ja pienentää näin hengitystilavuutta sekä heikentää keuhkotuuletusta ja hapenottokykyä.


Pakkasensieto on yksilöllistä. Yleensä hengitysoireet ilmaantuvat silloin, kun lämpötila laskee alle -15 asteen. Erityisesti hengityssairaiden kannattaa on tarkkana pakkasen suhteen, sillä kylmä voi pahentaa hengityssairauden oireita ja heikentää hoitotasapainoa.

Sisälle ei kuitenkaan kannata jäädä pakkasellakaan. Ulkoilua voi harrastaa, kunhan huolehtii riittävästä pukeutumisesta ja suojaa hengitystiet.

Huomioi kasvomaskin käyttö pakkasella

Käytettäessä kasvomaskia pakkasella käyttäjän hengitysilma kostuttaa kasvomaskin tehokkaasti. Kostuminen heikentää maskin suodatustehoa. Kovemmalla pakkasella kostunut maski voi myös jäätyä, mikä vaikeuttaa maskin läpi hengittämistä. Jos maski kostuu selvästi tai jos hengittäminen maskin läpi alkaa tuntua raskaalta, se kannattaa aina vaihtaa uuteen.

Näin suojaudut pakkaselta:

  • Suojaa keuhkosi hengitysilmanlämmittimellä. Lämmittimen läpi hengittäminen voi olla raskasta, joten hidasta hieman vauhtiasi normaalista.
  • Voit myös suojata kasvot ja kaulan huivilla.
  • Pidä lääkkeet mukana liikkuessasi. Hengityssairaan kannattaa puolittaa liikunnan rasitustaso pakkasella.
  • Älä lopeta liikuntaa talvella. Jos liikunta kylmässä huolettaa, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa.
  • Jos koronan vuoksi käyttämäsi kasvomaski kostuu selvästi tai jäätyy, vaihda se uuteen.

Lue lisää pakkasesta ja liikunnasta Sää- ja ilmanlaatu -sivullamme.