lääkäri tutkii
Julkaistu: 4.3.2021
UutisetHengityssairaudet

Tutkimus tähtää uniapnean diagnostiikan ja hoidon uudistamiseen

Kansainvälisessä ja monitieteellisessä tutkimushankkeessa kehitetään koneoppimiseen ja tekoälyyn pohjautuvia menetelmiä uniapnean vaikeusasteen ja hoidon tarpeen arviointiin. Hankkeen lopullisena tavoitteena on laatia uudet, kansainväliset ohjeet uniapnean diagnostiikkaan.

Nykyiset uniapnean diagnosointimenetelmät ja niihin liittyvät kliiniset tulkinnat ovat vanhentuneita, kalliita ja erittäin työläitä, eikä nykyisistä menetelmistä saatavaa informaatiota hyödynnetä riittävästi. Tästä syystä merkittävä osa uniapneapotilaista jää edelleen ilman diagnoosia, diagnoosin saaminen pitkittyy tai diagnoosi ja sitä seuraava hoito on puutteellista.

– Tämä on loistava mahdollisuus päivittää uniapnean diagnostiikka 2020-luvulle. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana mittalaitteet ja tietokoneiden laskentakapasiteetti ovat kehittyneet valtavasti, Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija Timo Leppänen sanoo tiedotteessa.

Tutkimushanketta johtavat Itä-Suomen ja Reykjavikin yliopistojen tutkijat. Euroopan komissio on myöntänyt hankkeelle lähes 15 miljoonan euron suuruisen Horizon 2020 -rahoituksen. Kehitystyöhön osallistuu kaikkiaan 37 tutkimuslaitosta, sairaalaa tai yritystä.

Arvioiden mukaan Suomessa uniapneaa sairastaa arviolta noin 1,5 miljoonaa ihmistä ja maailmalla jopa lähes miljardi ihmistä.

Lue lisää tutkimushankkeesta Itä-Suomen yliopiston tiedotteesta sekä Ylen uutisesta.

Tietoa uniapneasta, sen diagnosoinnista ja hoidosta verkkosivujemme Uniapnea -sivuilla.