Suojaa itsesi katupölyltä
Katupöly sisältää erilaisia hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle.
Katupöly sisältää erilaisia hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle.
Katupöly on yleensä heikentänyt ilmanlaatua keväisin 3–6 viikon ajan. Katupölyn määrään vaikuttaa ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat liukkaat kelit. Jos sateet tulevat lumen sijaan vetenä ja sitten pakastuvat jääksi, hiekotushiekkaa tarvitaan paljon.
Ilmanlaatu on heikentynyt Suomessa Itä- ja Keski-Euroopasta saapuneen kaukokulkeuman vuoksi.
Hengitysliitossa seurataan direktiivin kansallista toimeenpanoa.
Lämmönsieto on yksilöllistä, mutta jo muutaman päivän kestävä helle voi aiheuttaa ongelmia terveydelle. Etenkin ikääntyneillä ja pitkäaikaissairautta sairastavilla on suurentunut riski yleisvoinnin heikentymiseen helteiden aikana.
Kuumuus aiheuttaa monelle väsymystä, keskittymiskyvyn laskua, unihäiriöitä, lihasheikkoutta ja alentaa kestokykyä.
Lapsen riski sairastua astmaan oli sitä suurempi, mitä enemmän typpioksidia ja PM2,5-pienhiukkasia asuinseudun hengitysilmassa oli, kun lapsi oli alle 3-vuotias.
Siitepölytiedotukset eivät ilmesty enää säännöllisesti, mutta norkko.fi-sivustoa ja siitepölytiedotuksen sosiaalisen median kanavia pyritään päivittämään aina kun se on mahdollista.
Astman syntyyn vaikuttavat lisäksi muun muassa geneettiset, ympäristölliset ja elintapoihin liittyvät seikat.
Ulkoilua voi jatkaa pakkasellakin, kunhan huolehtii riittävästä pukeutumisesta ja liikkuu rauhallisemmin. Hidasta reippailua, puolita normaali liikunnan rasitustasosi ja jaksota ulkoilu lyhyempiin pätkiin.