koronatodistus malli

Koronatodistus ja koronapassi

Koronatodistus eli EU:n koronatodistus tarkoittaa todistusta koronarokotuksesta, todistusta koronatestituloksesta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.

EU:n koronatodistus toimii myös koronapassina. Lue lisää kanta.fi-palvelusta.

Koronatodistus sisältää henkilötietosi ja koronavirustautiin liittyvät terveystietosi. Todistuksessa on QR-koodi, josta todistuksen sisältö ja aitous voidaan tarkistaa. Koodi toimii vuoden ajan siitä päivästä, jolloin todistus on haettu Omakannasta.

Huom! Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan pikatestillä saadun negatiivisen testituloksen voimassaoloaika on 48 tuntia ja PCR-tuloksen 72 tuntia näytteenoton jälkeen. Sairastetun taudin todistus on voimassa enintään 180 vuorokautta todetun koronatartunnan jälkeen.  Helmikuusta 2022 lähtien EU-maat hyväksyvät koronarokotustodistuksen vain 9 kuukautta toisen rokotteen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen.

Katso hyväksyttävät rokotussarjat Suomessa THL:n sivuilta.

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Sinua voi myös kiinnostaa

Mistä koronatodistuksen saa?

Maksuttoman koronatodistuksen voi tallentaa älypuhelimeen ja tulostaa paperille Omakanta-verkkopalvelusta.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestasi, voit saada paperisen koronatodistuksen terveydenhuollon toimipaikoista.

Näin saat koronatodistuksen Omakannasta:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Valitse haluamasi todistus ja paina linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi painamalla Tallenna. Todistus tallentuu oman puhelimesi ladattuihin tiedostoihin. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. Jos sinulla ei ole omaa tulostinta, voit tulostaa todistuksen esimerkiksi kirjastossa. Pyydä kirjastohenkilökunnalta tarvittaessa apua.

Kirjaudu Omakantaan.

Mikä on Omakanta?

Kelan Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Omakannassa näkyvät kaikkien potilasta hoitavien tahojen (julkinen, yksityinen, työterveyshuolto) tallentamat terveystiedot, jos olet antanut suostumuksen tietojesi käyttämiseen. Suostumuksen voi antaa Omakannassa tai terveydenhuollossa.

Koska koronatodistus näkyy Omakannassa?

Koronatodistus näkyy Omakannassa, kun henkilö on saanut koronarokotuksen, käynyt koronatestissä ja saanut siitä tuloksen tai sairastanut koronan ja sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. PCR-testi on käytössä suomalaisessa terveydenhuollossa laajalti. Testi otetaan oireisen henkilön nenästä tai kurkusta.

Koronatodistus ja matkustaminen

EU:n koronatodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Kukin EU-maa voi itse päättää todistuksen mahdollisista muista käyttötarkoituksista.

Jos päätät matkustaa, tulee sinun ennen matkaa selvittää, millaista todistusta kohdemaa vaatii. Tarkista huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Katso ajankohtaiset matkustustiedotteet Ulkoministeriön nettisivulla.

Muista tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi, miten matkavakuutuksesi kattaa kuluja mahdollisen korona-altistuksen ja sairastumisen varalta.

Tue toimintaamme

Lahjoittamalla Hengitysliitolle olet mukana tukemassa tärkeää työtä hengitysterveyden edistämiseksi ja hengityssairautta sairastavien elämänlaadun parantamiseksi.