Koronaviruksen muunnokset

Mitä enemmän koronavirus kiertää väestössä, sitä todennäköisemmin erilaisia muunnoksia eli variantteja siitä syntyy. Muutokset ovat sattumanvaraisia ja osaan niistä vaikuttaa ihmisen immuunipuolustus.

Koronaviruksen deltavirusmuunnos tarttuu aerosolien välityksellä ja aiempia viruksia helpommin. Sitäkin nopeammin tarttuu koronaviruksen omikron-virusmuunnos, jonka itämisaika on lyhentynyt 2−3 päivään.

Nykyiset virusmuunnokset voivat tarttua aiempia koronaviruksia nopeammin eli jo minuuteissa. On myös mahdollista, että jo koronavirusta vastaan rokotettu ihminen levittää virusta edelleen. Jo 2 rokoteannosta suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan myös uusien varianttien kohdalla. Kolmas rokoteannos nostaa suojaa edelleen. On silti mahdollista, että rokotuksen saanut voi sairastaa oireettoman tai lievän koronataudin.

Suomessa deltavirusmuunnokseen ovat sairastuneet eniten perusterveet 18–39-vuotiaat. Valtaosan oireet ovat olleet lieviä, nuhaa ja ylähengitystie- tai flunssantyyppisiä oireita. Suomessa omikron-virusmuunnoksen leviäminen on laajaa talvikautena 2021−2022.

Maailmalla kiertää useita eri koronavirusmuunnoksia, ja uusia muunnoksia kehittyy jatkuvasti.

Virusmuunnoksilta suojautuminen

Ulkoilmassa riski saada koronavirustartunta on uusien virusmuunnostenkin kohdalla pienempi kuin sisätiloissa. Yli 2 metrin etäisyys muihin auttaa suojaamaan tartunnalta.

Tuuli laimentaa viruksia ilmasta tehokkaasti, pienikin tuulenvire auttaa. Myös tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon. Suositeltavaa on sijoittua niin, ettei tuuli puhalla suoraan ihmisestä toiseen. 

Ehkäisyssä avainasemassa ovat etäisyys muihin ihmisiin, mahdollisimman lyhyt kontaktiaika, maskit ja ilmanvaihto sekä hyvä käsihygienia.

Osallistu kevätkeräykseen 2024

Pienikin lahjoitus on tärkeä ja helpottaa hengityssairaan arkea. Kiitos avustasi.