Koronaviruksen deltavariantti

Mitä enemmän koronavirus kiertää väestössä, sitä todennäköisemmin erilaisia muunnoksia eli variantteja siitä syntyy. Muutokset ovat sattumanvaraisia ja osaan niistä vaikuttaa ihmisen immuunipuolustus. Koronaviruksen deltavariantti on vuonna 2021 herkimmin leviävä koronamuunnos koko maailmassa, sillä se tarttuu aerosolien välityksellä ja aiempia viruksia helpommin.  

Deltavariantti voi tarttua aiempia koronaviruksia nopeammin eli jo minuuteissa. On myös mahdollista, että jo koronavirusta vastaan rokotettu ihminen levittää virusta edelleen. Rokotukset suojaavat vakavaa tautimuotoa vastaan myös deltavariantin kohdalla. On mahdollista, että rokotuksen saanut voi sairastaa oireettoman tai lievän koronataudin. 

Suomessa deltavarianttiin ovat sairastuneet eniten perusterveet 18–39-vuotiaat. Valtaosan oireet ovat olleet lieviä, nuhaa ja ylähengitystie- flunssantyyppisiä oireita.    

Deltavariantilta suojautuminen

Ulkoilmassa riski saada koronavirustartunta on deltavariantinkin kohdalla pienempi kuin sisätiloissa. Silti myös ulkoilmassa, joissa oleskellaan pitkiä aikoja muiden ihmisten läheisyydessä, on syytä käyttää kasvomaskia. Sopiva turvaväli on toistaiseksi määritelty yli 2 metriksi.  

Tuuli laimentaa viruksia ilmasta tehokkaasti, pienikin tuulenvire auttaa. Myös tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon. Suositeltavaa on sijoittua niin, ettei tuuli puhalla suoraan ihmisestä toiseen.  

Ehkäisyssä avainasemassa ovat etäisyys muihin ihmisiin, mahdollisimman lyhyt kontaktiaika, maskit ja ilmanvaihto.