Julkaistu: 17.4.2020
Uutiset

Hengityssairaan kannattaa harkita kangasmaskin käyttöä tarkkaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (14.4.2020) kangasmaskia voi käyttää muiden suojaamiseksi mahdolliselta koronatartunnalta. Maskia ei pidä käyttää silloin, jos perussairaus, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti, aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Oikein käytettynä kangasmaski saattaa torjua sitä, ettei omasta suusta levitä pisaratartuntana tautia muihin ihmisiin. Kangasmaskia voi käyttää paikoissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä tai kaupoissa.

Maskin käyttöä ei kuitenkaan suositella hengityssairaille, joilla on hengitysvaikeuksia. Maskin käyttö lisää hengitysvastusta. Tiiviiseen maskiin kertyy myös uloshengityksestä hiilidioksidia. Nämä yhdessä lisäävät hapen puutetta ja vaikeuttavat hengittämistä.

On tärkeää myös huomata, että kangasmaski ei suojaa omistajaansa taudeilta.

Muista nämä asiat:

  • Älä käytä kangasmaskia, jos perussairautesi aiheuttaa hengitysvaikeuksia.
  • Kangasmaski voi suojata muita tartunnalta, mutta se ei suojaa omistajaansa.
  • Käytä kangasmaskia oikein: älä koskettele omia kasvojasi.
  • Pese ja vaihda kangasmaski jokaisen käyttökerran jälkeen. 
  • Hihaan yskiminen ja aivastaminen, käsien peseminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on edelleenkin ensi arvoisen tärkeää.
  • Itse tehdyn kasvomaskin suojaavuutta ja turvallisuutta ei voi todentaa.

Hengityssuojaimista käydään koronaepidemian aikaan paljon keskustelua, kokosimme tärkeimmät huomiot omalle sivulleen: Ajankohtaista: hengityssuojain. Sivua päivitetään viranomaisten ohjeiden muuttuessa.