Paluu aktiiviseen elämään happiviiksien avulla

Muistan, kuinka tunsin rintakehässäni kiristävän panssarin ja keuhkot olivat kuin tulessa. Unesta tuli katkonaista ja olin jatkuvasti väsynyt. Huuletkin sinersivät. Olin huomannut jo pidempään, etten saa happea kuten aiemmin. Liikuntaharrastukset jäivät, en voinut enää ajaa pyörällä enkä tanssia. Happi yksinkertaisesti tuntui loppuvan heti ja kurkkua kuristi, kun elimistön syke nousi. Lopulta en pystynyt enää nousemaan portaita ylös tai kävellä ylämäkeen. Se oli keski-ikäiselle naiselle kova paikka.  

Kolme vuotta sitten sain tietää sairastavani vaikeaa keuhkoahtaumatautia. Diagnoosin saaminen tuntui lopulta helpotukselta. Minun onneni oli lääkäri, joka kirjoitti lääkkeiden lisäksi lisähappireseptin liikkumista varten. Oli kuin entinen, aktiivinen elämä olisi annettu minulle takaisin. Pystyin taas lähtemään kodistani ulos tärkeiden liikuntaharrastusteni pariin. Kaltaisiani on Suomessa paljon. Keuhkoahtaumataudin lisäksi myös muut hengityssairaudet voivat rajoittaa elämää, ystävien ja sukulaisten tapaamista sekä arkisten asioiden hoitoa kodin ulkopuolella. 

Ystäväni kannustamana hakeuduin Kelan sopeutumisvalmennuskurssille, jossa kuulin Hengitysliiton toiminnasta. Ensin tulin mukaan erilaisiin vapaaehtoistehtäviin ja nyt työskentelen Paikka auki -ohjelman tuella osa-aikaisena kokemustoimijana. Toivon, että tästä tulee polkuni takaisin työelämään.   

Olin neljäntoista, kun aloitin tupakanpolton. Kun katson elämääni taaksepäin, muistan useat yritykset lopettaa tupakointi. Lopulta se onnistui, kun vaihtoehtona oli lopettaa tupakointi tai hengittäminen. Tunti kerrallaan viimeinen päätös piti. Nyt elän kroonisen ja etenevän sairauden kanssa, mutta teen kaikkeni säilyttääkseni keuhkojen jäljellä olevan toimintakyvyn: olen savuton, liikun, syön ja nukun hyvin. Myös säännöllisistä hengitysharjoituksista on apua.  

Sairastuminen muutti elämäni ja ajatteluni. Katson maailmaa nyt erilaisin silmin. Vertaistoiminta on auttanut minua kääntämään sairauteni voimavaraksi. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja oppinut elämästä enemmän. Tällä hetkellä pystyn elämään hyvää elämää ja laittamaan myös sen hyvän kiertämään.  

Toivotan kaikille Hengitysliiton jäsenille ja tukijoille hyvää joulun aikaa – olette mukana tärkeässä toiminnassa!  
Heli Salo, Kotka