Julkaistu: 14.7.2023
Uutiset

Asunnosta ei saa tulla loukku helteellä

Passiivisten auringonsuojaratkaisujen ja tuuletusikkunoiden käytön lisäksi tarvitaan aktiivista jäähdytystä etenkin helleaaltojen aikana.

Rakennusten kosteusvauriot ja ylilämpeneminen muuttuvassa ilmastossa -tutkimuksen mukaan muuttuva ilmasto lisää rakennusten ylilämpenemistä ja rakenteiden homehtumisriskiä. Tutkimus tehtiin valtioneuvoston toimeksiannosta, ja sitä olivat tekemässä Tampereen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. 

Palvelutalojen ja asuntojen ylilämpeneminen erityisen kuumina hellekesinä ja sen aiheuttamien terveyshaittojen riski on melko korkea jo nykyilmastossa ja kasvaa entisestään tulevaisuuden ilmastossa.

Passiivisten auringonsuojaratkaisujen ja tuuletusikkunoiden käytön lisäksi tarvitaan aktiivista jäähdytystä etenkin helleaaltojen aikana. Aktiivista jäähdytystä tulisi lisätä ensisijaisesti rakennuksissa, joissa on yli 65-vuotiaita tai pitkäaikaissairaita.

Asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja (STM 545/2015) tulee tarkastella terveysperusteisesti. Kaikkein herkimpien yksilöiden kohdalla, esimerkiksi vaikeasta sairaudesta kärsivän ikäihmisen ollessa kyseessä, on mahdollista, että vähäisempikin huonelämpötilan nousu voi johtaa vakaviin seurauksiin.

– Terveysvaikutusten näkökulmasta lämmityskauden ulkopuolinen yläraja on korkea ja vakavia haittoja ilmenee etenkin riskiryhmissä jo alhaisemmissa sisälämpötiloissa. On kuitenkin epäselvää, kuinka korkea sisälämpötila johtaa merkittävään terveysriskien lisääntymiseen eri väestöryhmissä, erityisasiantuntija Satu Mustonen kertoo.

Kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelman osana valmistellaan toimintasuunnitelma helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi. Vastuutahona toimii Sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

– On tärkeää, että helteen riskit huomioidaan ja helteen terveyshaittoja ehkäistään aktiivisesti, Mustonen toteaa.

Hengitysliitto pitää tärkeänä sää- ja ilmastoriskeihin varautumista ja niiden ennaltaehkäisemistä. Katso, miten voit suojautua kuumahaitoilta ”Uutta ilmassa” -ohjelmasta.