Paksuihin talvivaatteisiin pukeutunut nainen.
Julkaistu: 2.2.2022
Uutiset

Hengityssairaan on hyvä varautua pakkasiin

Pakkanen on taas kiristymässä, ja pohjoisimmassa osassa Suomea odotetaan jopa -30 asteen pakkasia. Kylmä lisää hengityssairaiden hengitysoireita, joten siihen on hyvä varautua.

Vaikka kylmän sieto on yksilöllistä, lisää pakkanen kuitenkin usein oireita hengityssairailla. Oireet lisääntyvät jopa 70 % astmaa sairastavista. Kylmästä oireilu on yleistä myös allergiaa, keuhkoputkentulehdusta ja keuhkoahtaumaa sairastavilla.

Yleensä hengitysoireet ilmaantuvat, kun lämpötila laskee alle -15 asteen. Pakkasella liikkumista ei tarvitse kuitenkaan lopettaa, kunhan pukeutuu tarpeeksi lämpimästi ja suojaa hengitystiet.

Näin suojaudut pakkaselta:

  • Suojaa keuhkosi hengitysilmanlämmittimellä. Tällöin ulkona reippailua pitää hidastaa, koska sen läpi hengittäminen on normaalia raskaampaa. Liikkumista se ei estä.
  • Suojaa kasvot ja kaula huivilla.
  • Älä lopeta liikuntaa talvella. Hyvä fyysinen kunto on tärkeä osa hengityssairaan omahoidon onnistumista. Asiasta voi keskustella lääkärin kanssa, jos se mietityttää
  • Pidä lääkkeesi mukana, kun liikut pakkasella. Pakkasella hengityssairaan ei kannata urheilla liikaa, sillä ponnistelu kylmässä lisää hengitysoireita.
  • Jos koronan vuoksi käyttämäsi kasvomaski kostuu selvästi tai jäätyy, vaihda se uuteen.

Lisää tietoa pakkasesta ja siihen varautumisesta löydät Sää ja ilmanlaatu -sivultamme.