Mietteliäs iäkäs nainen. Nainen näyttää miettivän ravintoon liittymiä asioita, sillä hänen takanaan on iso määrä erilaisia hedelmiä ja mehuja.
Julkaistu: 23.8.2021
UutisetHengityssairaudetHengitysterveysVaikuttaminen

Terveysperusteinen verotus tukee kansanterveyttä

Hengitysliitto kannattaa SOSTEn esittämää terveysperusteista veroa, joka kohdistuisi laaja-alaisesti suolaan, sokeriin ja tyydyttyneeseen rasvaan. Terveysvero kannustaa ihmisiä valitsemaan ostoskoriinsa nykyistä terveellisempiä tuotteita.

Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille itselleen että yhteiskunnalle. Hengityssairauksista erityisesti uniapnean yksi keskeinen syy on ylipaino.

Arvioiden mukaan uniapneaa voi sairastaa jopa neljännes väestöstämme, usein tietämättään. Heillä uniapnea altistaa myös muille pitkäaikaissairauksille kuten diabetekselle ja aivoverenkierron häiriöille.

Jos uniapnean pääaiheuttaja on ylipaino, laihduttaminen lieventää uniapnean oireita huomattavasti tai poistaa ne jopa kokonaan. Lievän uniapnean hoidoksi voi riittää elintapojen muuttaminen, kuten painonhallinta ja liikunnan lisääminen.

Tutustu SOSTEn terveysveromalliin osoitteessa www.soste.fi/terveysvero.